Go to Top

Nagrade

Kapetan Miša Anastasijević

Osvojeno još jedno veliko priznanje Kapetan Miša Anastasijević za “Nove standarde, tehnologije i inovacije”. Lep završetak godine za preduzeće SOLAR ICE  i odličan podstrek za narednu 2014. godinu.

U Velikoj većnici Gradske kuće dodeljena su priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ za privrednike i stvaraoce čija delatnost je obeležila 2013. godinu. Nagrađeni obuhvataju dvadeset jednu uspešnu kompaniju, poslovne ljude, političare, sportske kolektive i novinare koji su svojim društveno odgovornim radom ostvarili kako poslovne uspehe tako i promociju regiona.

Nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“ dodeljuje se u okviru projekta „Put ka vrhu“ od 2000. godine  u organizaciji RPK i „Media Invent“-a iz Novog Sada sa namerom da se istaknu pozitivni primeri u različitim sferama ekonomskog, političkog i društvenog života čitave Srbije. Na ovaj način se afirmišu preduzetničko stvaralaštvo, kultura komunikacije i druge vrednosti koje su uglavnom zapostavljene u javnom životu.

Forum za Zelene ideje

Tri najbolje “Zelene ideje” nagrađene sa po 8.000 USD BCIF (Balkanski fond za lokalne inicijative),Fond braće Rokfeler i Erste banka nagradili su tri najbolje preduzetničke ideje zasnovane na principima održivog razvoja. Pobednici će predstavljati Srbiju na Regionalnom forumu Fonda braće Rokfeler gde mogu osvojiti 10.000 USD

Hostel “Republik” (Užice), Zoran Simović (Raška) i SOLAR ICE  (Subotica) nagrađeni su sa po 8.000 USD za realizaciju projekata. U pitanju su hostel u Užicu, enegretski efikasni objekat sa enterijerom od recikliranih materijala koji prati temu Užičke republike, zatim solarna sušara, porodičnog biznisa iz Raške koji će biti zasnovan na korišćenju obnovljivih izvora eneregije i lekovitog bilja koje će uzgajati na sopstvenom imanju, i ekološko vozilo na solarnu energiju koje ne emituje štetne produkte ni zračenja, a koristiće za pokretnu prodaju sladoleda i kafe na Gradskom trgu i šetalištima u Subotici.

Najbolje ideje odabrao je četvoročlani žiri koji čine Haki Abazi, direktor Western Balkans programa u RBF, Vojislav Stokić, direktor u Direkciji za mala preduzeća i preduzetnike u Erste banci, Miloš Milosavljević, osnivač i direktor kompanije “Strawberry energy” i Biljana Stepanović, generalna direktorka “Business Info Group”-e.

Na prezentacijama su predstavljene još i ideje o proizvodnji posteljine od domaćeg pamuka, izgradnji turističkih pasivnih objekata od prirodnih materijala, reciklaži bicikala i izgradnji objekta za uzgajanje organskih proizvoda zasnovanog na sistemu vetrenjača ili solarnoj energiji. Ukupno je pristiglo 108 prijava, od toga je 68 ideja ispunilo osnovne kriterijume, a 31 ideja je ušla u drugi krug konkursa.

Nacionalni forum za “Zelene ideje” partnerski su pokrenuli Balkanski fond za lokalne inicijative, Fond braće Rokfeler i Erste Banka, sa ciljem da podstaknu i nagrade pojedince, udruženja i mala preduzeća da razviju inovativne preduzetničke projekte kojisu zasnovani na principima održivog razvoja.

Slika Moskva

Međunarodni sajam inovacija i novih tehnologija

Na 16.Međunarodnom Salonu inovacija i novih tehnologija “Arhimedes” 2013 u Moskvi ostvaren je velik uspeh pronalazača iz Srbije.

Pronalazač i direktor firme SOLAR ICE  iz Subotice Grabarević Robert nagrađen je zlatnom medaljom Arhimeda za pronalazak Univerzalnog ekološkog vozila na solarnu energiju za pokretnu prodaju sladoleda. Ovaj pronalazak je takođe nagrađen od strane i drugih međunarodnih institucija i organizacija. Zbog svoje inventivnosti, primenjljivosti i atraktivnosti izazvao je veliko interesovanje poslovnih ljudi iz Rusije i drugih zemalja za plasman ovog proizvoda.

http://eng.archimedes.ru/index.php

 

Promofest

Palić Promofest 2012

Osvojeno I.mesto za najbolji inovativni projekat u turizmu Srbije 2012

SOLAR ICE DOO

 

Tesla fest

TESLA FEST 2012 OSVOJENA NAJVIŠA PRIZNANJA – GRAND PRIX (PEHAR I DIPLOMA) najviše priznanje na TESLA FESTU ‚~ ZLATNA PLAKETA SA LIKOM NIKOLE TESLE I DIPLOMA za inovativnost ~ Najviše priznanje (PEHAR I DIPLOMA) Univerziteta Tehničkih nauka Yashkar-Ola, Russia ~ SPECIJALNA NAGRADA (PEHAR I DIPLOMA) za najbolji sklop inovacija u jednu celinu od Saveza inovatora i pronalača Ruske Federacije St.Petersburg, Russia

Forum za Zelene ideje Makedonija

Na upravo završenom Regionalnom forumu za zelene ideje Fonda braće Rokfeler (RBF), održanom u Makedoniji, solarna mobilna sušara Anice Simović iz Raške osvojila je prvo, a solarni tricikl braće Grabarević iz Subotice treće mesto.

Drugoplasirana zelena ideja došla je iz Albanije, a reč je o nameštaju od recikliranih materijala, autorke Pezane Rexha. Sve tri pobedničke ideje nagrađene su sa po 10.000 dolara, namenjenih njihovoj realizaciji.

Prethodno, na nacionalnom konkursu koji je u Srbiji tokom maja organizovala Trag fondacija (nekadašnji BCIF – Balkanski fond za lokalne inicijative) u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Erste Bankom, solarna mobilna sušara i solarni tricikl nagrađeni su sa po 8.000 dolara, čime su se i kvalifikovali za regionalno takmičenje.

Cilj Foruma za zelene ideje je da podstakne pojedince, udruženja i mala preduzeća da razviju inovativne preduzetničke ideje zasnovane na principima održivog razvoja, kao i da podrži biznis ideje koje imaju najveći potencijal da ostvare značajan uticaj u određenoj lokalnoj zajednici sa što manjim negativnim efektom na životnu sredinu. Na nacionalnom takmičenju je učestvovalo 109 projekata, a prva tri su se takmičila za najbolje u konkurenciji 15 ideja iz pet zemalja regiona.

Osim ideja Anice Simović i braće Grabarević, na regionalnom takmičenju su iz Srbije učestvovali Milan Blagojević i Marko Ristovski iz Užica sa ekološki efikasnim hostelom, tematski dekorisanom u duhu Užičke republike, prethodno prvoplasiranim na nacionalnom konkursu.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.